Te Araroa trail volbracht! 3000km hiken in Nieuw Zeeland; ervaring en tips #Ambassadeurs Bas en Eline

Te Araroa trail volbracht! 3000km hiken in Nieuw Zeeland; ervaring en tips  #Ambassadeurs Bas en Eline

Hey rugtassjouwers en intercontinentaal reisgespuis, wij zijn Sebastiaan en Eline. Na een tocht van ruim 6 maanden zijn we een paar weken geleden over de finish gelopen van de 3000 km lange wandeltocht Te Araroa trail in Nieuw Zeeland! We kunnen ons inmiddels echte experts noemen en daarom delen we onze verhalen, ervaringen en tips graag met jullie!

Te Araroa trail

Te Araroa is Maori en betekent ‘the long pathway’. En dat is precies wat het is; Een heeeeele lange wandeling kris kras over de 2 eilanden die samen Nieuw Zeeland vormen. De tocht begint op het meest noordelijke punt van het Noordereiland, bij de vuurtoren van Cape Reinga, en eindigt op het meest zuidelijke punt van het Zuidereiland, in het plaatsje Bluff. Totale afstand: 3000+ km. De tocht is een aangesloten ‘thru hike trail’, wat wil zeggen dat je elke meter van de trail kunt lopen. De Wanganui river kanotocht en de overtocht tussen de twee eilanden zijn hierop de enige uitzonderingen. Vanwege de verschillende klimaten en het variërende terrein op de eilanden neemt de tocht je mee door de meest uiteenlopende landschappen. We zijn door dichtbegroeide jungles gegaan, hebben bergtoppen beklommen, over stranden gewandeld en zelfs door woestijnen gelopen. Hoe lang je over de tocht doet verschilt per persoon. Er zijn getrainde lightweight hikers die de complete trail in 3 maanden lopen, of kalme wandelaars, zoals wij, die met wat extra uitstapjes tussendoor makkelijk 6 maanden doen over de hele tocht.

 

Onze ervaring

Voor dat we op pad gingen hebben we ons zo goed mogelijk voorbereid. We hadden geen ervaring met thru hikes dus hebben we veel informatie gehaald uit blogs en andere informatieve websites. Al heeft het ons wel een idee gegeven van wat we konden verwachten, je weet nooit precies waar je aan begint totdat je het daadwerkelijk doet. We hebben zoveel geleerd tijdens de trail, en als we nu terugkijken naar het begin schudden we ons hoofd en denken we; ‘hoe naief we toen waren…’ Het idee om bijvoorbeeld jongleerballen mee te nemen voor als je je verveelt, is geen goed idee. We hebben tijdens de reis een uitgebreid verslag bijgehouden van al onze ervaringen. Dus ben je zelf van plan om in Nieuw Zeeland te gaan reizen? Lees dan zeker onze ervaringen op www.ukiwaki.com

Leer van onze fouten

1. Reis lichtgewicht!

Als je elke dag lange afstanden aflegt met een backpack wil je dat ding zo licht mogelijk hebben! En dat is dan ook tegelijk een tip voor iedereen die gaat reizen; of je nou gaat backpacken, een thru hike gaat doen of van plan bent om een camper te huren:neem alleen mee wat je echt nodig hebt. De rest is overbodig en leid je alleen maar af van het echte avontuur.

2. Gebruik alleen materialen van top kwaliteit

Als je dan toch niet zo veel meeneemt, zorg er dan wel voor dat de spullen die je bij je hebt van goede kwaliteit zijn. Zeker als je van plan bent een thru hike te gaan doen. Dit zijn geen ‘walks in the park’. Goedkoop en slecht materiaal kunnen voor grote problemen zorgen als het niet functioneert op momenten dat het echt nodig is. (Denk aan slecht isolerende matjes, oncomfortabele draagsystemen van een rugzak of waardeloze regenkleding) Wij hebben ervan geleerd in ieder geval en we kopen vanaf nu alleen nog materiaal van hoge kwaliteit!

Top 5 spullen om mee te nemen

Wat mij betreft zijn er 5 universele items die elke backpacker bij moet hebben, ongeacht wat voor reis je dan ook gaat doen:

1. Een goede backpack

Dit is je slakkenhuis. Je complete leven zit erin en je draagt het bijna constant met je mee. Zorg voor een stevige, waterdichte en comfortabele tas. Eline reisde met de Osprey Ariel backpack en ik met een niet nader te benoemen veel te grote tas die tussentijds vervangen moest worden. :( Van alle spullen die we hebben meegenomen is de Osprey Ariel een van de weinige dingen die de complete trail is doorgekomen zonder schade of mankementen. Na 3000 km intensief gebruik is er geen scheur, kapotte rits of lekke plek te ontdekken,en dat is uitzonderlijk na een tocht als deze. Eline heeft de tas van begin tot eind meegedragen, en hoewel de tas wel wat is verkleurd na alle dagen in de zon, regen en modder, is de functionaliteit er niet op achteruit gegaan!

2. Een wind- en waterdichte jas

Bescherming tegen wind en water is cruciaal. Waar je dan ook heen gaat, zorg dat je iets bij hebt wat je torso en hoofd kan beschermen tegen de elementen. Het kan ook prima worden gebruikt als bescherming tegen de zon.

3. Een Zwitsers zakmes

Simpelweg de beste tool voor elke reiziger. Koop er een met een schaar, dat is uiteindelijk de tool die het meest word gebruikt. Verder zit er vaak alles op wat je nodig hebt tijdens een avontuur. Ik heb kerels op de trail gezien die een rambo mes bij hadden; ze moesten de pindakaas met hun vinger op het brood smeren en een klein touwtje wegsnijden van hun scheerlijn resulteerde in een gapend gat in de tent. Zo’n lomp mes ziet er heel stoer uit ziet, maar tenzij je van plan bent een wild zwijn te slachten is het echt overbodig om zoiets mee te nemen. Ik heb zelf de Victorinox Hunter en dat is het mes wat ik zou aanraden om te halen voor je volgende avontuur.

3. Een EHBO koffer

De hoeveelheid kleine schrammetjes en wondjes we hebben beplakt met pleisters is niet op 2 handen te tellen. Ook hier komt het schaartje van het mes weer goed van pas. En mocht er echt een flink ongeluk gebeuren, dan wil je de spullen bij hebben om iemand zo goed mogelijk te helpen. Een rol leukoplast en rekverband is vaak al voldoende om de meeste situaties enigszins onder controle te krijgen.

4. Een smartphone

Dit is een modern tijdperk en je smartphone is je pocket computer, camera, navigatie en communicatie middel met de rest van de wereld. Je kunt op pad gaan met een nokia 3210 of zelfs zonder telefoon, maar een smartphone maakt het leven gewoon een stuk makkelijker. Vergis je niet: Zodra je de wildernis in gaat, of zelfs maar een dagwandeling gaat doen, is een smartphone geen betrouwbaar medium voor navigatie of noodsignalen!

5. PLB

Als je van plan bent om ver van de beschaving te gaan, neem dan altijd een PLB mee, zodat je in elke situatie in staat bent om een noodsignaal te versturen naar de reddingsdiensten!

 

Zelf reizen in Nieuw Zeeland?

Naar mijn mening is Nieuw Zeeland de beste plek om al het moois te ervaren wat deze wereld te bieden heeft. De geweldige en wilde natuur in al haar verscheidenheid, maar ook de samensmelting van de oude Maori cultuur en de moderne westerse samenleving. De Kiwis zijn een bijzonder gastvrij en relax volk en de vriendelijkheid en gezelligheid die hier zo diep geïntegreerd is in het dagelijks leven maakt dit land een geweldige bestemming voor elke reiziger en avonturier!

Wil je meer lezen over onze ervaringen in Nieuw Zeeland? Kijk dan op onze site www.ukiwaki.com

Gegroet,

Bas en Eline

Ga jij zelf bijna op reis en wil je onze volgende ambassadeur worden? Meld je dan hier aan!

Backpackspullen.nl is de webshop voor echte backpackers! Wij reizen zelf de hele wereld over en gebruiken onze kennis om jou aan de beste en scherpst geprijsde reisspullen te helpen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »