Reisblog: Puck maakte een bijzondere reis naar Marokko!

Reisblog: Puck maakte een bijzondere reis naar Marokko!

Puck de Wit maakte samen met haar vriend een mooie reis door Marokko! Lees meer over haar avonturen en wie weet zit jij ook binnenkort in het vliegtuig naar dit mooie land!

Marokko

Het is maar vier uur vliegen en dan kom je terecht in een compleet andere wereld. Marokko is een land met een veelzijdige natuur en perfecte wegen om te roadtrippen. Onderweg rijd je door de meest betoverende landschappen en kom je langs indrukwekkende steden. Marokko is een divers land en heeft dan ook voor ieder wat wils. Van de hectische stad Marrakesh tot het rustgevende Merzouga. In deze blog vind je de ideale reisroute voor een reis van twee weken door Marokko én handige tips!

Route

Er zijn verschillende routes mogelijk, afhankelijk van de luchthaven waarop je vliegt.

Wij vlogen heen naar Marrakesh, om vanuit hier ons avontuur te beginnen. Vanuit Marrakesh hebben we ons gedurende twee weken verplaatst via het noordoosten om terug te vliegen op Tanger. Een andere optie is om op Fez te vliegen en vanuit hier een rondje te maken. Wij zijn gedurende onze roadtrip niet naar de kust van Marokko geweest, hier hadden we geen tijd voor in de twee weken dat wij er waren. Een goede reden om nog eens terug te gaan. ;)

Marrakesh

Onze roadtrip begon meteen met een knaller. Wat een gave stad is Marrakesh! Het is er altijd levendig, maar er is een perfect contrast tussen drukte en rust. Slenter door de souks vol kruiden, kleurrijke kleden, leren tasjes en geurige eettentjes. Als je behoefte hebt aan rust en stilte dan plof je neer op een van de tientallen rooftops die Marrakesh te bieden heeft. Wat wij ook fantastisch vonden is dat door de hele stad kraampjes staan met verse sappen, voornamelijk granaatappelsap. Ze persen de sapjes terplekke en dit is zó lekker! 3 dagen in deze stad was voor ons voldoende tijd om alles lopend te zien.

Hostel tip: Dar Narjis

Extra tip: Door heel Marokko, maar voornamelijk in de steden Marrakesh en Fez zijn mensen die je de weg willen wijzen. Dit lijkt vriendelijk bedoeld, maar ze willen er vrijwel altijd geld voor (15 euro ongeveer). Daarnaast brengen ze je ook nog eens met een omweg waardoor het lijkt alsof ze je extra lang geholpen hebben terwijl dat helemaal niet het geval is.

 

Aït-Ben-Haddou

Een van onze tussenstops tijdens de rit naar de Todra Kloof was Aït-Ben-Haddou. Aït-Ben-Haddou is een indrukwekkende ksar die tegen een heuvel aangebouwd is, gemaakt van hout en leem. De bekende film Game of Thrones is hier onder andere opgenomen. Wij kwamen langs Aït-Ben-Haddou toen we onderweg waren van Marrakesh naar de Todra Kloof, maar je kan er ook voor kiezen om hier een nachtje te slapen. Het is in elk geval de moeite waard om te bezoeken!

Restaurant tip: Auberge Azaddou Tamlalte

 

Dadès Gorges

Een plek die absoluut de moeite waard is om te bezoeken wanneer je een auto hebt is Dadès Gorges. Je rijdt door prachtige landschappen en grootse roodbruingekleurde rots gebieden naar een van de gaafste plekken ‘de slingerende weg’. Bekijk deze weg vanuit een restaurant bovenaan de klif. Dit is echt de moeite waard!

Café tip: Timzillite

Todra Kloof

Vanuit de Dadès Vallei is het nog een klein stukje rijden naar de Todra Kloof. Het is echt een aanrader om hier twee nachten te verblijven midden in de kloof. Maak hier een hike van ongeveer 4 uur in totaal, maar let wel op, het is lastig om zelf de weg te vinden. Ik zou aanraden om met een gids te gaan, want op sommige punten is het niet heel duidelijk welk pad je het beste kan nemen..

Restaurant én verblijf tip: Auberge Le Festival

Merzouga

Ooit in de Sahara geweest omringt met torenhoge zandduinen? Merzouga is hoe dan ook een must-see als je naar Marokko gaat. Overnacht aan de eindeloze vlaktes van de woestijn. Wij bleven 2 nachten, maar ik zou 3 ook zeker aanraden. Het is een en al stilte, dus je komt meteen tot rust. Daarnaast zijn er diverse activiteiten mogelijk zoals kameel rijden, quad rijden en een tour om de leefwijze van de Nomaden in de woestijn te ontdekken. In de Nederlandse zomerperiode is Merzouga echter wel heel erg heet, dus ik zou de sahara overslaan in de maanden juli en augustus. Onderweg van Merzouga naar Fez kom je langs Ifrane, een bergstadje waarbij je even het gevoel hebt dat je in de alpen van Oostenrijk bent. In deze omgeving zijn ook cederbossen waar de apen leven. De apen rennen de weg over en zijn super nieuwsgierig, dus je zal ze vast niet mislopen.

Verblijf tip: Kasbah Azalay Merzouga

 

Fez

Fez is de oudste koningsstad van Marokko. Fez is op de heuvel gebouwd met gezellige smalle steegjes die je steeds dieper richting het hart van de medina leiden. De medina van Fez is de grootste ter wereld waar je zeker zal verdwalen.. Een absolute must see zijn de leerlooierijen, hier kan je zien hoe intensief dat werk is. Wij vonden de stad heel mooi, maar waren hier wel sneller uitgekeken dan in Marrakesh. 3 nachten vonden wij te veel, 2 nachten in Fez was prima geweest. Op de weg van Fez naar Mèknes kom je langs een paar mega gezellige kraampjes, die Afrikaanse onderzetters en manden verkopen, maar ook die heerlijke granaatappel sapjes! Superleuk als stop onderweg.

Restaurant tip: Café Clock

Extra tip: Zoek je een restaurant? Laat je niet in de val lokken door verhalen als ‘mijn moeder kookt hier’. Dit zijn trucjes die vele jongens gebruiken om jou een restaurant in te krijgen. 

Mèknes

Mèknes is een van de vier koningssteden, deze mag dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je roadtrip door Marokko. De stad is nog niet heel populair onder toeristen, maar dat maakt het juist ook heel leuk. De mensen zijn heel vriendelijk en er staan prachtige gebouwen. Wij bleven 1 nachtje in Mèknes, vooral om de afstand te overbruggen tussen Fez en Chefchaouen. Ondanks dat wij er zo kort waren, zou ik het zeker aanraden om 1 of 2 nachten te blijven om deze stad te ontdekken.

Verblijf tip: Riad Yamcha

Chefchaouen

En dan de blauwe stad van Marokko, Chefchaouen! De oude medina van Chefchaouen is geheel blauw met wit geschilderd en hierdoor mega fotogeniek. Alle straatjes zijn anders en hierdoor is het stadje zó gezellig. Het ligt misschien een beetje uit de route, maar deze stad is echt de moeite waard om te bewonderen. Wij bleven hier 3 nachten, wat leuk was maar net iets te lang. Helaas hadden we veel regen, omdat oktober in Chefchaouen een minder gunstige periode is in tegenstelling tot de andere steden in Marokko. Ondanks de regen hebben wij heel erg genoten van deze stad.

Verblijf tip: Dar Zambra

Tanger

Wij vlogen terug via Tanger, we hebben de stad verder niet gezien. Wel kregen we te horen dat Tanger erg leuk is om te ontdekken, dus mocht je tijd hebben dan zou ik het zeker aanraden om hier een nachtje te verblijven.

Huurauto

Wij huurden een auto bij Sunnycars. Als je de auto hier huurt wordt hij meteen all-risk verzekerd, dat geeft toch een fijn gevoel als je gaat rondrijden in het buitenland. Wij kozen ervoor om de auto op te halen in Marrakesh en terug te brengen in Tanger, omdat wij op een ander vliegveld terugvlogen. Dit kost ongeveer 60 euro extra maar schilt heel veel reistijd.

Reisperiode

De beste periode om naar Marokko te gaan is maart tot en met mei en september tot november. Ik ging in oktober en dat was ideaal! Het was rond de 25 graden en ook niet te warm voor een bezoek aan de prachtige steden. 

 

Geschreven door: Puck de Wit

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »