Review: Osprey Farpoint Trek 75 travelpack

  • Geplaatst op
  • Door Florian Aalders
  • Geplaatst in backpack, Osprey
Review: Osprey Farpoint Trek 75 travelpack

Osprey heeft haar herenlijn, de Farpoint, uitgebreid met een nieuwe 75 liter travelpack: de Osprey Farpoint Trek 75. 'Trek' wil zeggen dat deze tas niet alleen ontworpen is voor een backpackavontuur, maar tegelijkertijd ook geschikt is voor trektochten. Tijd om eens te kijken wat deze nieuwe Osprey travelbuddy in zijn mars heeft.

En laat het nou net zijn dat ik, Florian Aalders, 2 maanden geleden op het punt stond om te beginnen aan een reis/trekavontuur: in het nazomer– en herfstseizoen reizen van camping naar camping in Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Noord-Italië om glampingtenten (lees: woontenten) af te breken en op te slaan voor het winterseizoen. Daar kon ik wel een goede travelpack voor gebruiken, want slapen op meer dan tien verschillende campings en verschillende tripjes in de bergen en langs de kust vroegen om een betrouwbare reismetgezel. Of de Osprey Farpoint Trek aan mijn verwachtingen heeft voldaan, lees je hieronder.

Kan wel tegen een stootje: licht en slijtvast materiaal

Laten we beginnen met het materiaal van de Farpoint Trek 75, dat bestaat uit een stevig 420 HD Nylon Packclot. Gedurende mijn trip heeft deze Osprey Farpoint zich wel moeten bewijzen qua materiaal. Bijvoorbeeld achter in de bus, waar we niet zo heel delicaat omgingen met elkaars bagage en waar het niet altijd even schoon was (lees: smijten in een modderig hok). Of op de verschillende campings waar hij zo nu en dan verbleef in vochtige huisjes. Aan het einde van de periode was mijn travelpack, op een aantal lichte gebruikssporen na, compleet in orde. Ook de inhoud van mijn tas is onbeschadigd en kurkdroog gebleven. Daarnaast dacht ik in eerste instantie dat dit sterke materiaal zwaarder zou dragen. Dit is gelukkig niet zo. De tas weegt slechts iets meer dan 2 kilo. Afhankelijk van hoe vol je ‘m bepakt, draagt de tas erg licht. Dit is natuurlijk ook Ospreys doel: een lichte travelbuddy tijdens het reizen én voor langere tijd op je rug tijdens trektochten.

Kofferachtige indeling: snel bij al jouw spullen

Dankzij de frontloader opening van de Osprey Farpoint Trek 75 kun je gemakkelijk bij al je spullen. Het hoofdvak heeft een ruime inhoud, ik schat ongeveer 60 van de 75 liter. De opening is vergelijkbaar met die van een reiskoffer. Dit zorgt ervoor dat je snel die ene trui, broek of strandhanddoek uit je tas kunt pakken die onderop of bovenin je tas zit gepakt. Iets wat in mijn geval zeker van pas kwam. Tijdens het herfstseizoen in Oostenrijk en Noord-Italië kan het nogal verschillen qua temperatuur. ’S nachts kan het vriezen en overdag weer 23 graden zijn. Wanneer je dan ’s nachts wakker wordt van de kou is het zeker handig om snel die extra trui of trainingsbroek uit je tas te kunnen pakken. Ook beschikt de binnenzijde en bovenkant van het hoofdvak over compressiebanden voor het compact houden van al jouw spullen.

Voor mij persoonlijk is de frontloader-indeling van deze tas een echt pluspunt gebleken, omdat ik zo eenvoudig en snel bij al mijn spullen terechtkon. Een backpack met een toploader hoofdvak, waar veel concurrenten mee zijn uitgerust, biedt minder overzicht. Je kent het wel: graaien tot schouderdiepte in de bovenkant van je tas, tastend naar het juiste kledingstuk.

Handige heup- en topvakken

Op de bovenzijde van de tas is nog een extra ritsvak bevestigd, waarin je bijvoorbeeld sokken of ondergoed kunt scheiden van de rest. Daarnaast zijn er twee ruime topvakken bevestigd aan de bovenkant van deze Farpoint Trek. Hier kun je met gemak een volle toilettas, camera of een extra paar slippers in kwijt.

Standaard zit in een van deze vakken de Osprey AirCover™ opgeslagen. Dit is een waterbestendige hoes die alle bescherming biedt tegen een mistige ochtend, harde regenbui of een vochtige omgeving.

Bovendien zijn er nog 2 extra ritsvakjes in elk van de heupgordels bevestigd. Deze vakjes bieden voldoende ruimte voor bijvoorbeeld je paspoort of portemonee. Dit komt zeker van pas wanneer je tijdens je trektocht snel even een flesje water wilt scoren zonder je travelpack af te hoeven doen. Tot slot heeft deze travelpack erg handige fleshouders. Je kunt je drinkfles namelijk zowel rechtop als liggend in de elastische gaasjes bewaren. Liggend kun je makkelijker je fles erin of eruit halen, handig als je vaker wat water wilt drinken tijdens een trektocht.

Verstelbaar draagsysteem (zelfs voor lange Nederlanders)

Last but not least: het draagsysteem. Osprey was de eerste die het een aantal jaar geleden voor elkaar kreeg om een rugpand te ontwerpen dat volledig bestaat uit ademend mesh-materiaal. Ook de Farpoint Trek 75 is hiermee uitgerust. Het mesh-rugpand is relatief lang, iets wat goed van pas komt voor de gemiddelde Nederlandse man. Ook voor mijzelf is dit geen overbodige luxe, aangezien ik ongeveer 2 meter lang ben. Uiteraard kun je de schoudergordels precies verstellen op jouw lichaamslengte. Daarnaast ervoer ikzelf veel draagplezier dankzij de heugordel die precies deden waar hij voor ontworpen is: het gewicht goed verdelen waardoor je met de Farpoint Trek 75 op je rug de nodige kilometers kunt afleggen. Al moet ik zeggen dat ikzelf een kleinere maat backpack fijner vind bij een langere hike-tocht, omdat een volgepakte 75 liter tas toch behoorlijk zwaar kan worden tijdens een bergbeklimming en je vaak de nodige spullen evengoed mee kunt nemen in een kleinere backpack.

Kortom

Inmiddels ben ik weer aangekomen in de lage landen. Al met al kan ik zeggen dat de Farpoint Trek mij goed is bevallen tijdens mijn nazomer avontuur. De combinatie van de overzichtelijke indeling, het robuuste nylon materiaal, het verstelbare draagsysteem en het relatief lichte gewicht brachten mij veel reisplezier. Ikzelf zou deze Osprey Farpoint Trek 75 sneller gebruiken als backpack dan als trektochttas, maar wanneer je voor een langere periode wilt trekken van plek naar plek, veel spullen mee wilt kunnen nemen en dat veelal te voet wilt doen, kan ik mij goed voorstellen dat deze travelpack een goede optie is.

 

+Pluspunten
- Minpunten

 - Super ventilerend rugpand

- Formaat is groot voor trektochten

- Robuust materiaal 

 

- Inclusief flightbag

 

- Veel handige vakjes met frontloader

 

 

Overweeg je de Osprey Farpoint te kopen?

Bekijk hier de complete Osprey Farpoint collectie, waaronder dus de nieuwe Farpoint Trek! Deze travelpack is trouwens ook verkrijgbaar in een damesmodel; de Osprey Fairview of zie hier de complete Osprey backpack collectie.

Backpackspullen.nl is de webshop voor backpackers! Wij reizen zelf de hele wereld over en gebruiken onze kennis om jou aan de beste en scherpst geprijsde reisspullen te helpen.  

Webwinkelkeur