Wat zegt de waterkolom over waterdichtheid?

  • Geplaatst op
  • Door Kim
Wat zegt de waterkolom over waterdichtheid?

Op onze site kom je bij verschillende producten het woord waterkolom tegen in de beschrijving. Om onduidelijkheden rondom dit begrip weg te nemen, hier een heldere uitleg van deze indicator.

Waterkolom; wat betekent dat?

Waterkolom geeft aan in welke mate een materiaal waterdicht is. Je komt deze eigenschap dan ook vooral tegen bij producten zoals tenten, jassen en waterdichte rugzakken. Hoe hoger het getal dat wordt weergegeven, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal en hoe langer het dus duurt voordat het materiaal doorlekt.
 

Hoe wordt de waterdichtheid vastgesteld?

Het materiaal wordt getest op waterdichtheid met een 'waterkolom'. Dit is niet meer dan een buis (ook wel kolom) met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Deze buis wordt op het materiaal geplaatst en hier wordt water in gegoten. Dan wordt gekeken bij welke hoeveelheid water het materiaal begint te lekken. Bij een waterkolom van 3.000 mm wil dat dus zeggen dat het materiaal pas lekt wanneer het onder druk staat van 3 meter water.

Hieronder volgt een overzichtelijk lijstje om een idee te krijgen van de waterdichtheid:
 

0 mm

Niet waterdicht

0 - 1.000 mm

Waterafstotend, maar niet waterdicht

1.000 mm - 5.000 mm

Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken

5.000 mm - 15.000 mm

Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken

15.000 mm - 30.000 mm

Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling

Meer dan 30.000 mm

Solide, non-poreuze materialen. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit

Waterdichtheid van tenten

Wanneer je een tent wil kopen houd er dan rekening mee of je de tent intensief wil gaan gebruiken. Tentdoek slijt namelijk en wanneer je de tent op de lange termijn wil gaan gebruiken, is het verstandig om te kiezen voor een tent met een waterkolom van minimaal 3.000 mm. Voor grondzeil is een waterkolom vanaf 5.000 mm aan te raden.

Veel van onze tenten zijn in verschillende mate waterdicht. Toch kan het zijn dat het tentdoek vooral in de ochtend nat aanvoelt. Dat komt door condensvorming. 's Nachts transpireer je en adem je vocht uit, dit is ongeveer 250 milliliter vocht per persoon. Daarnaast komt er ook nog vocht vrij van het gras en de ondergrond waar de tent op staat. De mate waarin condens ontstaat aan de binnenkant van de tent heeft te maken met het materiaal van de tent, of er een binnentent is, of de tent beschikt over ventilatiegaten en de grootte van de tent.
 

Waterdichtheid van kleding

Een belangrijk onderdeel van waterdichte kleding is dat de stof ook ademend is. De ademende eigenschap zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd en voorkomt dat er aan de binnenkant van je kleding condens ontstaat waardoor je lichaam alsnog nat wordt. Meer informatie over laagjes kleding en je lichaam drooghouden lees je in onze blog.
 

Waterdichte tassen

Het Duitse merk Ortlieb heeft een groot assortiment aan duurzame en waterdichte tassen waaronder duffle bags en waterdichte rugzakken. Ortlieb maakt gebruik van ijzersterke materialen die door Ortlieb zelf zijn ontwikkeld en deze zijn niet alleen waterdicht maar ook duurzaam en bestand tegen scheuren. Daarnaast zijn de producten van Ortlieb helemaal luchtdicht af te sluiten, dankzij de rolsluiting.

Ook het merk Gabbag heeft waterdichte tassen; toilettassen, oprolbare tassen in verschillende maten en drybags
 

Regenhoezen

Sommige backpacks komen inclusief een regenhoes. Deze zitten geïntegreerd in de backpack en kun je bij een regenbui snel over je tas heen trekken. Om andere backpacks en rugtassen droog te houden bieden loss regenhoezen uitkomst.  

 
Tja, tegen deze weersomstandigheden is geen enkele tent opgewassen
 


Backpackspullen.nl is de webshop voor backpackers! Wij reizen zelf de hele wereld over en gebruiken onze kennis om jou aan de beste en scherpst geprijsde reisspullen te helpen.

Webwinkelkeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »